Kar 83% ljudi, ki nosijo očala, pri uporabi sodobnih digitalnih naprav čuti neudobje. Razlog je ravno modra svetloba, znana tudi kot vidna svetloba visoke energije, ki jo oddajajo LCD in LED računalniški in televizijski zasloni, pametni telefoni, tablice in GPS naprave. Ker se kakovost teh zaslonov nenehno izboljšuje, raste tudi količina oddajane modre svetlobe.

 

Lastnosti blue blocker zaščitnih stekel:

  • Nevtralizirajo modro svetlobo, s čimer preprečujejo napenjanje in utrujenost oči
  • Zmanjšujejo bleščanje in pripomorejo h udobnejšemu in bolj sproščenemu vidu
  • Bolj kontrasten vid prinaša naravnejšo percepcijo barv
  • Izredna odpornost stekla proti praskam

O blue blocker tehnologiji:

Nekateri pravijo, da stekel za blokiranje modre svetlobe ne potrebujemo,  saj je modra svetloba pojav, ki je prisoten tudi v  dnevni/sončni svetlobi – drži  le drugi del stavka, zakaj? Modra svetloba je sama po sebi res popolnoma naraven pojav. Prisotna je v dnevni svetlobi in nam sporoča, kdaj se dan “začne in konča”; pomaga nam, da čez dan ostanemo budni, odzivni, energični in bolje razpoloženi. Ko se znoči, izgine sonce in s tem tudi modra svetloba, zaradi česar postanemo zaspani. 

Problem pa tiči tukaj:  s pojavom nove tehnologije in porastom uporabe mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov, računalnikov, televizije,…  smo začeli z vsakim dnem prejemati veliko večje količine modre svetlobe kot je naravno in kot smo navajeni mi in naši možgani. Ko modra svetloba zadane naše oko, zmoti nastajanje melatonina; to je hormon, ki poskrbi za regulacijo našega bioritma. Modra svetloba tako zmoti naš cirkadialni ritem; to je dejansko cikel spanja. Prevelika količina modre svetlobe tako povzroči, da začnemo  iz okolja dobivati napačne informacije o dnevu/noči in posledično tudi težje zaspimo.  Ko zaspimo, pa spimo manj kakovostno! Prevelika količina modre svetlobe je iz tega razloga za nas škodljiva in ima neželene učinke, med katerimi so napenjanje oči, utrujenost in srbečica oči. 

Modra svetloba seveda na vsakega posameznika vpliva nekoliko drugače. Če v službi/šoli/na faksu veliko uporabljate računalnik, tablični računalnik, ste veliko na telefonu,… ste najverjetneje že opazili srbečico ali pekoč občutek v očeh, morda pa tudi, da ko gledate televizijo ali na računalnik, težje zaspite. V takem primeru vam seveda priporočamo nakup blue blocker stekel za ustrezno zaščito vaših oči. Zaščitni sloj  za blokiranje modre svetlobe vam lahko vgradimo v navadna stekla brez dioptrije in imate tako očala le, ko uporabljate telefon, računalnik,… lahko pa ga dodamo tudi dioptrijskim steklom. 

Kljub povedanemu, pa vas moramo opozoriti še to: bodite pozorni na oglase za stekla, ki navajajo, da 100%  blokirajo prodor modre svetlobe. Ravno zaradi zgoraj opisanih lastnosti modre svetlobe le- to potrebujemo, zato stekla, ki bi tako svetlobo popolnoma blokirala, prav tako odsvetujemo.